Enige tijd geleden werden de leerkrachten van de Vrije Sint-Lambertusschool Westerlo gevraagd om in het kader van Milieuzorg Op School (MOS) samen met hun leerlingen een project uit te werken rond het thema 'water'. Water - de bron van alle leven - leverde meteen een ongelooflijk boeiend thema omdat het gebruik zo verweven is met zowat alle facetten van ons bestaan.

De oproep om mee te werken aan het project vond in verschillende richtingen en vakgroepen binnen de school gehoor. De leerkrachten staken met hun leerlingen de koppen bij elkaar en gingen aan de slag. Het resultaat werd een creatieve, inspirerende en informerende tentoonstelling in het gemeentehuis van Westerlo.

Wat weet je over onze immense watervoetafdruk? Hoeveel water zit er in jouw brooddoos? Wat leeft er allemaal in en rond zoet en zout water? Hoe werkt een zandfilter? Wat is het beste: flessenwater of kraantjeswater? Wat is de betekenis van water in de vijf grote wereldgodsdiensten?

Met een ingenieus elektrospel en een prachtige deurkader vol vragen en weetjes wordt dit allemaal duidelijk. De douchestand geeft de bezoeker dan weer meer informatie over ons waterverbruik en geeft ons ook tips om dit te verminderen zonder dat u er vuil moet bijlopen. Met 'een liter licht' wordt gedemonstreerd hoe de mensen in de sloppenwijken van Manilla zich op een zeer creatieve, goedkope en duurzame manier van licht voorzien. Je ogen gaan open op deze mooie maar ook confronterende tentoonstelling.

Ook de leerlingen van de afdeling mode hebben hun steentje bijgedragen door met recyclagemateriaal een prachtige jurk te ontwerpen. Deze zou op de catwalk zeker niet misstaan.

Je kan de 'Sila Water Expo' nog bezoeken tot 20 februari in het gemeentehuis van Westerlo.